Handarbetsbiblioteket, Sticka och virka

Publicerad 2011-08-31 13:59:07 i Allmänt,



Jag hittade denna skatt på Röda Korset (betalade 20 kr). Det är en pärm med stickskola, virkskola samt massor med mönster. Jag vet inte så mkt om den, men har googlat lite på det. Tydligen prenumererade man på dessa mönsterark och samlade i en pärm, det finns 4 pärmar med olika teman (sticka och virka, sy, brodera osv).  Hittar inte något årtal, är det någon som vet när man samlade på detta? Jag vet inte heller om min pärm är komplett, för jag vet inte hur många mönster man kunde samla totalt. Om någon vet mer, berätta gärna för mig.. :)

Pärmen innehåller bland annat detta:

 
Stickat

 
Virkat

Hur mycket som helst att sticka, virka och inspireras av helt enkelt!

"Stenmarkmössa" till barn

Publicerad 2011-08-30 13:08:38 i Diverse Stickat,

Min dotter har nu en alldeles egen Stenmarkmössa. Själva idéen kommer från den här mössan, som jag stickat till min sambo. Jag har dock gjort ett eget mönster med blomranka och snöflingor. Jag har stickat mössan i Järbogarns Fuga, rundst nr 3 och 100 m, när mössan mätte 12 cm började jag avmaskningen. Perfekt storlek för min dotter (hon är 1,8 år, men har ett rätt så litet huvud). Mössan har, som jag visade i tidigare inlägg, en innermössa vilket gör den varmare och mer "vindtålig".. :)


Gillar färgerna!

(Om det finns intresse för mönstret kan jag lägga ut det här på bloggen..)

Snabbprojekt

Publicerad 2011-08-29 14:55:19 i Diverse Virkat,



Här om dagen gjorde jag ett snabbprojekt; grytlappar att leka med till min dotters rum. Jag har målat en gammal paradhanddukshängare (heter det så?) i vitt, tänkte att dessa grytlappar skulle hänga på den i lek-"köket". Eftersom vi inte hämtat den nya barnsängen än, så är allting "on hold". Så fort sängen kommer på plats kan man möblera resten utefter den. Nästa helg blir det ett besök på Ikea, kanske det blir lite nyinköp där också.

Beskrivningen på dessa grytlappar hittade jag här hos Stjernfall.

Höstmarknad

Publicerad 2011-08-28 10:54:50 i Allmänt,

På dagens schema står det höstmarknad på Gammlia i Umeå med familjen. Ska bli spännande, alltid roligt när det händer något. Kanske säljer de garn (som om jag skulle behöva köpa garn!).

Det var min vän som tipsade mig om Bloglovin, vilken fantastisk grej! Nu behöver man inte klicka runt för att kolla om favoritbloggarna uppdaterats, nej, nu kan man ha koll på alla på en och samma sida. Perfekt! Men det verkar inte som om man kan följa lösenordsskyddade bloggar? Följ mig på Bloglovin vetja!

Nu ska jag dammsuga! Hund och barn + höst = SANDLÅDA inomhus!



God morgon lördag!

Publicerad 2011-08-27 09:06:26 i Diverse Virkat,

Umeå bjuder på dimma och regnigt väder idag, vi får hoppas att det klarnar upp efter lunch som det brukar! Jag har inga planer för idag, kanske blir en tur till Mediamarket för att kolla datorer.

Igår köpte jag lite sockgarn, 3 nystan av Novita Sju Bröder. Perfekt sockgarn, "luddar" inte som andra garn ibland kan göra. I Sverige kan man bara köpa garnet på Rusta och online hos Tiinas garn. Jag har aldrig beställt online, men kommer nog göra det här framöver eftersom Rusta inte har så många färger att välja mellan.


Just nu färdigställer jag ett projekt som legat i lådan sedan sommaren 2009 (kanske dags?). En virkad kudde ska det bli. Nu funderar jag på hur jag ska göra baksidan av kudden, ska jag göra stolpar eller fm?

Färdig!

Publicerad 2011-08-26 09:46:29 i Amigurumi,



Trasdockan som jag skrev om tidigare är färdig. Ser nu på bilden att hon nästan har hål i ena foten, det måste jag åtgärda innan hon utsätts för allt för mkt lek! :) Jag sparar alltid minsta lilla garnsnutt, vilket resulterat i en rejäl samling restgarner.. det här var ett perfekt projket för att bli av med en del.

Lapptäcke

Publicerad 2011-08-24 12:35:15 i Sytt,

Jag har köpt en gammal utdragbar barnsäng till min dotter på Blocket, denna säng har varit startskottet för en rejäl pysselvåg. Jag har lust att göra om allt hemma, så att allt matchar denna säng. Haha. Jag inser att jag måste hejda mig, det finns ingen anledning att byta ut alla möbler i vardagsrummet bara för att dottern ska ha en säng i sitt rum. Dock har ett lapptäcke växt fram (ni ska få se den i sängen senare, vi måste bara hämta sängen från mina föräldrar först):




I samma veva som lapptäcket syddes fick jag lust att måla om docksängen jag haft när jag var liten, samt sy täcke och kudde av resttygerna från det stora lapptäcket:



Stenmarksmössa

Publicerad 2011-08-23 10:09:31 i Diverse Stickat,

Jag har länge tänkt sticka en så kallad Stenmarksmössa till min sambo, nu i helgen blev det äntligen av. Jag är rätt nöjd, skulle kanske ha stickat med en mindre sticka för mössan är något stor. Tur att min sambo har större huvud än vad jag har iaf! :)
Mönstret kommer från tidningen 101idéer och jag har stickat den med Järbogarns Fuga och sticka 3. Först stickar man en innermössa (varmare så) med resårstickning (1 rm, 1 am) i cirka 18cm på rundsticka. Därefter stickar man en vikkant med am och sedan fortsätter man med mönsterstickningen. Då man stickat klart mönstret byter man till vitt garn samt strumpstickor och börjar avmaskningen, 4 maskor varje varv (avmaskningarna görs i slutet av sticka 1+3, i början av sticka 2+4).
 


Jag har börjat med en mössa till dottern (storlek 1-2 år) också, tänkte mig en liknande fast i rött, vitt och gult. Blir efter eget huvud då jag inte har något mönster till detta. Nedan en bild på resårstickningen till dotterns mössa.

Hjärtekatten

Publicerad 2011-08-22 11:45:03 i Allmänt,

 

"Ibland tar livet oväntade vändningar. Som när ett litet barn föds med hjärtfel och måste tillbringa sin första tid i livet på barnhjärtavdelningen på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus. När sådant händer är det lätt att känna sig osäker och rädd – och då behöver man trygghet. Någonting att hålla sig fast vid. Någonting som påminner om att det lilla barnet är unikt och speciellt. Inte bara sjukt. Någonting konkret och pedagogiskt men samtidigt mjukt och tröstande. Någonting som en Hjärtekatt." http://hjartekatten.blogspot.com/

Vilket underbart initiativ, mitt nästa projekt kommer defintivit att bli en Hjärtekatt. Gör en du också!

Måndag

Publicerad 2011-08-15 09:04:21 i Allmänt,

Måndag. Mobilen är på lagning IGEN och den virkade trasdockan är inte färdig. Köpte endast ett nystan garn på Noliamässan, det var inte särskilt billigt och rätt så utplockat. Ett nystan naturvitt alpakkagarn blev det, till samma pris som i alla garnaffärer.

Däremot köpte jag två ljusstakar, en på "loppis" och en som ser ut som en prinsesskrona till dottern. Dessutom köpte sambon två fina litografier av Annika Waara. Superfina! :) Nu ska vi bara rama in och hänga upp!

Tillbaka till virkningen. Jag har kommit fram till att det gör ont att virka, mitt ena pekfinger får skavsår! Det får bli varannan kväll virkning och varannan kväll stickning framöver.

Nu ska jag och dottern ut i solen, hoppas ni får en bra måndag!

Virka..

Publicerad 2011-08-12 19:08:24 i Diverse Virkat,

Jag har varit inne i en riktig "stick-period", så igår plockade jag fram virknålen. Tanken är att jag ska virka en docka, men jag hade slut på naturfärgat garn till ansikte och händer. Ska virka benen och kroppen, kanske dyker det upp en bit hudfärgat garn under tiden.. :) Jag ska ju förresten på Nolia imorgon, ska hålla utkik efter det där.

Mönstret till dockan har jag hittat på en sida på internet som heter Skapamer Där finns även gratis mönster på Pippi-tröjor! Tips!

Vantar

Publicerad 2011-08-10 10:57:12 i Stickade Vantar,



Jag har stickat vantar, men än så länge är de tumlösa. Varför stickas inte tummen av sig själv, typ när man själv sover? Det är så fruktansvärt tråkigt att sticka tummar!
Vantarna är stickade med ett mönster från Drops (finns här) som "grund". Jag har använt mig av ett annat tjockare garn så maskantalet är inte detsamma och jag har inte heller gjort den fina kanten som i beskrivningen.

Nu är det verkligen höst, så suget att sticka och handarbeta har ökat! :) Jag har gjort en lista över projekt jag har framför mig, så jag kan bocka av dem allt efter som.

Just nu är det Nolia här i Umeå, så till helgen ska jag dit och köpa lite garn (om det finns ngt kvar till bra pris förstås)! :)

Barnstrumpor

Publicerad 2011-08-06 17:09:51 i Stickade Sockar,

Jag har länge tänkt sticka ett par strumpor efter min gammelmormors "mönster", hon stickade alltid strumpor på ett visst sätt som hon sedan gav bort i julklapp och hade man tur så fick man ett par. Eftersom min gammelmormor inte är i livet så fick jag leta i lådorna, och som tur var fanns där ett par strumpor.

Jag har stickat ett par barnstrumpor med det finska garnet Sju Bröder från Novita, i storlek 2 år (14 cm) med högt skaft. Jag hade 44 m, och högst upp har jag en kort resår (1rm, 1am,). De svarta ränderna högst upp är rätstickade vilket gör att de "står ut" lite. Jag minskade 2m x 2ggr på skaftet, så att det blir smalare närmare foten.



Nu blir det att fästa trådarna, kanske inte världens roligaste arbete! :)

Barnstrumpor

Publicerad 2011-08-03 10:38:07 i Stickade Sockar,



Dessa barnsockor i storlek 4-6 år (18 cm) färdigställde jag för några dagar sedan. Även dessa är utan ägare, så lägg gärna ett bud om du är intresserad! :)

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela