Mönster till barnmössa "Stenmark"

Publicerad 2011-09-27 11:26:17 i Mönster,Storlek:
Ca. 2 år (skulle gissa att den passar huvudmått 48-52 cm)

Material:
Jag använde mig av Järbo Garn, Fuga (50% acryl, 50% ull superwash). 50 gr vardera av färgerna gul (nr 60129), röd (nr 60118) och vit (nr 60100). Strumpstickor nr 3.

Gör så här:
1. Lägg upp 100 maskor på strumpstickor nr 3 med röd.

2. Sticka innermössa: resår (1 rm, 1 am) i 13 cm.

3. Sticka 3 räta varv.

4. Sticka 1 avigt varv (vikkant).

5. Sticka diagrammen (slätstickning, dvs. räta maskor runt på strumpstickor).

6. När du stickat diagrammen byter du till gul och börjar ihoptagningen (återstår ca 7 cm till färdigt mått):
1:a och 3:e stickan: sticka till 3 maskor återstår; 1 öhpt (lyft 1 m, 1 rm, drag den lyfta m över), 1 rm
2:a och 4:e stickan; sticka 1 rm, 2 m rätt tillsammans

7.
Upprepa minskningarna varje varv (4 minskningar per varv) till 12 maskor återstår. Klipp av garnet och dra det igenom de återstående maskorna. Fäst trådarna.


     
(klicka för att göra bilderna större)
Hör av dig om du har några funderingar eller om jag missat ngt, lycka till! :)

Norrbottensvante

Publicerad 2011-09-26 10:53:46 i Stickade Vantar,

En norrbottensvante är färdig sånär som på tummen. Mönstret kommer från Vantkalendern 2012, Solveigs vantar. Gillar att man kan skapa sin egen vante genom att välja ut de bårder/ränder man tycker mest om, och variationsmöjligheterna blir ju oändliga! Enligt kalender så har inspirationen till varje bård kommit från samiska skoband.

Jag är inte riktigt nöjd med "toppen" av vanten. Funderar på att sticka om den men vet inte hur, så det får vila under tiden jag stickar den andra vanten.

Trevlig måndag!

Lördag

Publicerad 2011-09-24 21:19:52 i Stickade Sockar,

Nu är dotterns sockar färdiga!

Fick lite problem halvvägs in på den andra sockan, det naturvita garnet tog slut! Vad göra? Jag kom att tänka på ett par lila sockar jag stickat tidigare, som fick naturvita tår för att det lila garnet tog slut. Sagt och gjort, letade upp dessa små sockar och drog upp tåspetsarna. Garnsnuttarna fick utgöra räddningen för dotterns sockar! :) (så nu har jag ett par lila sockar utan tåspetsar, det blir nästa problem att lösa)

Har fäst trådarna samtidigt som jag slötittar lite på tv. Har en lugn och slapp lördagskväll. Senaste tiden har det varit mkt inre stress, så jag försöker verkligen ta det lugnt och andas. Jag gör allting fort annars, det är NU NU NU som gäller för mig. Måste försöka tänka om och lugna ner mig, inte ha så höga krav på mig själv.
Mönster: eget
Garn: Novita Sju Bröder

Mönsterstickade barnsockar

Publicerad 2011-09-23 18:26:43 i Stickade Sockar,Började aldrig sticka norrbottensvantar som jag skulle, istället började jag sticka ett par sockar till min dotter. Mönsterstickat ska det vara! Det är roligt att komponera ihop ett mönster när man har provdockan i närheten hela tiden, förhoppningsvis kommer sockarna passa perfekt då.

Dottern är snart två år, kallar man sockarna för barnsockar eller babysockar?

Bolibompa dags nu, så då fick jag några minuter till att uppdatera bloggen. Sedan blir det kvällsbestyren; kvällsfika och bokläsning och nattning. Därefter blir det lite egentid med stickning, te och film ("Hur många lingon finns det i världen?"). Hoppas ni får en mysig kväll!Fryst garn

Publicerad 2011-09-22 10:40:17 i Allmänt,

Alla mina garner har fått flytta in i frysen. Igår när jag skulle ta fram garn till mitt kommande projekt så hittade jag ett kryp, så fruktansvärt Ä C K L I G T! Nu vet jag förstås inte om det kom från garnlådan eller om det var ett vanligt "luftkryp" som råkade landa på nystanet.. men ingen idé att chansa.

Jag tog ingen bild på äckel-krypet för jag dödade det illa kvickt, i ren panik! Och det kanske är tur det, så jag besparar er obehaget!

Umeå bjuder på regn idag, inte direkt ovanligt den senaste tiden. Jag hade planerat en cykeltur till affären för att köpa det vi glömde köpa igår (vi åkte till affären för att handla kaffe och kaviar, men det var det enda vi inte köpte).

Lunchdags! Tomatsoppa kanske? :)

Babysockar av restgarn

Publicerad 2011-09-21 21:24:47 i Stickade Sockar,

Idag stickar jag ett par babysockar av restgarn (som jag fått av en kompis). De blir mysiga och mjuka, men de är varken supersnygga eller superinspirerande..
Jag har stickat resårstickning längs hela översidan på sockan, tycker det funkar superbra på små bebisar. Lätt att få av och på, och jag inbillar mig att de inte trycker någonstans. Perfekt! :)

 

Smider planer för ett par Norrbottensvantar med mönster från Vantkalendern 2012, Solveigs vantar. Kalendern innehåller ett vantmönster till varje månad. 12 mönster med fler variationsmöjligheter till ett helt okej pris, 146 kr på Adlibris. Jag blev glatt överraskad av kalendern! :)Hoppas ni haft en bra dag!

Mönsterstickade sockar

Publicerad 2011-09-19 19:15:40 i Stickade Sockar,

Nu är båda sockarna stickade. Jag har fäst alla trådar i morse, det höll på att gå dåligt för i mitt morgontrötta tillstånd råkade jag klippa av en ofäst tråd istället för den tråd jag just fäst. Det fick bli första hjälpen i form av en knut, jag visste inte vad jag annars skulle göra. Någon som har tips på ett bättre sätt?Nu ska sockarna sköljas upp (torka) och sedan skickas vidare till sin nya ägare, hoppas de passar! Det är verkligen svårt med storlekar, det kan ju vara ganska stor skillnad på en 37:a, 38:a och en 39:a i faktisk fotlängd, och dessa tre storlekar kan ingå i en och samma "storleksgrupp". Såg idag att stickamera.se har efterlyst fotmått för att kunna komma fram till hur lång en fot är i en viss skostorlek.

Nu väntar läggning och sedan egentid i form av stickning. Har börjat sticka ett par vantar med fläta på st 4, så det går fort! :)

Hoppas ni får en bra kväll!

Köket

Publicerad 2011-09-18 17:07:08 i Blandat pyssel,

Vårt kök har fått lite nya inredningsdetaljer i veckan, känns roligt att kunna förändra rummet med små medel. Nya krukor och en ny tavla, och vips så känns det nytt och roligt i köket.


Nya krukor från Ikea (ursäkta de opassande blommorna, skulle förstås vara finare med t.ex. pelargoner i krukorna men jag har absolut inte "gröna fingrar". Klarar knappt av att få dessa succulenter att överleva!)


Och en tavla jag broderat i veckan, med tyg som passepartout. Gjorde det enkelt för mig, men känner mig ändå nöjd. Enkelt är ibland bra, om inte bäst! :)

Jag gjorde det..

Publicerad 2011-09-16 23:12:58 i Stickade Sockar,Jag hann färdigt med sockan ikväll, skönt! Precis när filmen (Water for Elephants) så blev sockan färdig, perfekt timing. "Bara" en kvar nu då alltså. Som jag skrivit tidigare; varför stickas inte den andra sockan av sig själv? :)

Fredag

Publicerad 2011-09-16 20:27:02 i Stickade Sockar,Fredagsmys med tända ljus, Idol (heja norrland!), en kopp chai och stickning. Har stickat mönstret tidigare, så det går av bara farten vilket är perfekt när man vill kika lite tv samtidigt. Målet är att socka nr 1 ska bli färdig ikväll, vad tror ni om det? :)

Idag har solen visat sig i Umeå, underbart! Det har varit lite för många dagar med regn den senaste tiden, man blir lite smått galen av att inte kunna vara ute när man har en 21 månaders busunge hemma som klättrar på väggarna. Idag har vi alltså lekt, gungat och busat UTE. Härligt! :)

Besök

Publicerad 2011-09-15 07:46:51 i Virkade Sjalar,

Har haft min syster på besök i några dagar, det har varit jättemysigt och som vi har skrattat! Min syster är för söt! I morse skjutsade vi henne till tåget, känns alltid lite sorgligt att skiljas åt eftersom vi bor så långt ifrån varandra. I november är hon tillbaka! :)

Medan hon var här passade jag på att fota henne i möbiussjalen jag virkat. Jag gillar stora sjalar, som man kan gömma sig en kall vintermorgon. Min virkade möbius blev inte så "fluffig" som jag önskat. Den kanske kan användas mindre kalla dagar, eller så blir det en present till någon. Hur som är sjalen virkad av ett helt nystan Big Verona (Järbo garn, 100% acryl) och endast stolpar varvet runt (125 m). För att få till den rätta vridningen använde jag mig av Youtube, dock vet jag inte om jag förstått hur jag gjorde. Helt plötsligt blev det bara rätt. Nu är jag sugen på att försöka mig på att sticka en möbius, så jag f ö r s t å r hur vridningen görs.. :)

På plats

Publicerad 2011-09-13 10:43:17 i Blandat pyssel,


Nu har vi hämtat sängen till dottern, gillar den jättemkt! Färgen är lite avskavd på sina ställen, så det blir nog en ommålning framöver. Lapptäcket jag sytt och kudden jag virkat är på plats, blev precis så där mysigt som jag tänkt mig! :)


 
Bredvid sängen har jag hängt upp en hylla där jag ställt en liten tavla jag tryckt med bokstavsstämplar (första jag gjort någonsin, så jag ser den som ett provexemplar) och lite annat fint. Dottern vill dock plocka ner allt jag ställer där, så hyllan står oftast tom.Under besöket i norr så letade jag upp mina små teburkar, de har fått ta plats i ovanför spisen i "kökshörnan" i dotterns rum. Lekvänliga burkar om inte annat! :)

Höst

Publicerad 2011-09-12 18:37:07 i Stickade Sjalar,

Hösten är här med kallt och regnigt väder. Det bara öser ner!Dags att ta fram sjalen jag stickade i somras, den är stor och mjuk så jag hoppas jag kommer använda den med tanke på allt arbete jag lagt ner på den.

Idag startade jag ett sidoprojekt, började korsstygnsbrodera. Skulle sortera mina garner och då hittade jag ett broderi jag genast startade med. Eller, jag följer inte mönstret än så länge utan testar mig fram.. :)

Vantar

Publicerad 2011-09-11 21:42:52 i Stickade Vantar,Vantarna har varit färdiga ett tag, men jag har glömt att uppdatera med bild så här kommer det. Vantarna är stickade i Novitas Sju Bröder. Perfekt passform med tumkil!

Under norrlandsresan köpte jag garn, MASSOR med garn. Var över till Finland en dag, och där säljer de Sju Bröder-garn, så jag köpte med mig av färger de inte säljer på Rusta. Blev totalt 8 nystan! Nu blir det inte fler garninköp förrän jag stickat bort lite garn! Varför måste det vara så otroligt roligt att köpa garn? :)

Jag har min syster på besök den här veckan, så nu ska vi mysa med en kopp chai-te!

Snart tillbaka..

Publicerad 2011-09-10 10:41:28 i Allmänt,

Idag åker vi hem igen, efter en vecka uppe i norr. Det har varit otroligt skönt med miljöombyte, men "borta bra, men hemma bäst". Under veckan har det inte blivit så mkt handarbete, jag har mest umgåtts med familjen och släkten. Möbuissjalen är dock färdig, jag repade upp den tre gånger innan jahg blev nöjd (uppdaterar med bild när jag kommit hem).

Min mormor har visat mig hur man spinner garn till Lovikkavantar. Som medlem i Lovikka Husmodersförening stickar och säljer min mormor Lovikkavantar med det särskilda sigillet som visar att vantarna är äkta Lovikkavantar stickade i byn Lovikka. Skulle vara roligt att lära sig hela hantverket, från att spinna garn till att sticka, brodera och karda. Nästa gång jag åker upp får mormor lära mig mer..

Ha en bra dag!

Söt liten bok

Publicerad 2011-09-04 11:14:38 i Allmänt,

 

Jag har köpt mig en liten bok på Myrorna, eller det är snarare ett litet häfte, från Gamlestadens Fabriker AB. Den innehåller tips på hur man tar bort fläckar från textil och lite annat smått och gott. Främst köpte jag dock häftet (5 kr) för att det innehöll mönster på bårder och monogram som man kan brodera på lakan! Imorgon ska vi besöka IKEA, man kanske ska passa på att köpa enfärgade sängkläder som man kan förgylla med broderi. Jag har inte broderat sedan syslöjden i skolan, mån tro om man kan göra det snyggt?

Sockarna är färdiga, fäste de sista trådarna för fem minuter sedan. Jag står nu helt utan ofärdiga projekt, men med tusen nya idéer. En sticka/virkad möbiussjal eller ett par sockar, vantar eller en mössa? Eller kanske något helt annat, någon som har förslag på ngt roligt projekt?

Ha en bra dag!

Finaste virkade kudden

Publicerad 2011-09-02 22:31:43 i Diverse Virkat,

Jag är nöjd, kudden blev verkligen bra! Jag gillar den! Längtar tills jag får lägga den på plats i dotterns rum, jag tänker mig kudden som kronan på verket. Hoppas att verkligheten kan nå upp till mina förväntningar.. Jag är nog rätt bra på att fantisera ihop en bild i mitt huvud; nu tänker jag mig ett tidningsrepotage, där allting passar ihop och inte en dammråtta syns till. Väldigt svårt att leva upp till, särskilt i ett barnrum. Barn måste ju få leka! :)


Framsidan av kudden


Kuddens framsida består av 50 likadana blomrutor, som sytts ihop i rader om fem. Mönstret kommer från Marks & Kattens Stick- och Virkhäfte nr.6


Framsidan och baksidan (endast stolpar) är ihopvirkade, avigsida mot avigsida, med fasta maskor.

Jag startade detta projekt sommaren 2009, och nu först färdigställde jag det. Om jag lägger ett projekt åt sidan har jag alltid så svårt att återuppta det igen. Jag har sett den påbörjade kudden varje gång jag hämtat garn ur garnlådan, jag har lyft fram det och tittat på det. Tänkt att jag ska göra färdigt det. Och sedan lagt ner det i lådan och tänkt "jag gör det här först, sedan gör jag klart kudden". Men nu är den äntligen färdig! :)

Sovmorgon

Publicerad 2011-09-02 10:44:21 i Allmänt,

Dottern bestämde sig för sovmorgon idag, till kvart i åtta sov vi. Riktigt skönt efter en period då hon vaknat mellan sex och sju. Dock vaknade jag med en känsla av förkylning i kroppen, vore just typiskt om jag skulle bli sjuk nu! På lördag ska vi nämligen åka till stugan för att plocka lingon, mys-elda i spisen, fiska och umgås med släkten.

Idag ska jag försöka färdigställa den virkade kudden. Det som återstår på kudden är att sy en innerkudde och sedan antingen; virka fm runt hela kudden (enkelt men lite knepigt om kudden skulle behöva tvättas någon gång) eller skapa utrymme för knappar/trycknappar/dragkedja. Nästa vecka ska vi hämta hem den ny-gamla barnsängen, då vill jag bädda den fint! :) Gissar att jag kommer ha lust att ställa iordning allting samma dag vi kommer hem, jag har inget tålamod att vänta när det gäller sånt.

Ska också försöka hinna färdigt med sockarna till imorgon, så att de kan börja värma fötterna till beställaren.. :)

Hoppas ni får en fin fredag!
Stickar på..

Publicerad 2011-09-01 14:14:37 i Stickade Sockar,

.. ett par sockar jag fått beställning på. Var inte på "sockhumör" när jag började, men nu känner jag mig peppad på kombinera ihop mönster och bårder till fler sockpar. Första sockan är alltid roligare att sticka än den andra, varför kan inte nummer två stickas av sig själv? :)

Grundmönstret är från Drops, samma som när jag stickade de här sockarna. Jag har dock bytt ut både bården och mönstret uppe på sockarna (ska visa bild framifrån när de är färdiga).


Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela